Приложения на поликарбонатни...

 

В СЕЗОНА НА НАВЕСИТЕ ...

Е ДОБРЕ ДА ПОЗНАВАТЕ ТУПЛЕКС

 

Навесът е вид покрив, който се разполага върху различни подпори за защита при лошо време, дъжд, сняг или слънце. Покривите могат да бъдат изработени от различни материали. От класическата дървена конструкция, до модерните в днешно време материали. Един от тези материали е поликарбоната -РС.

Поликарбонатите са в групата на термопластичните полимери. Те са леки, но същевременно здрави материали.

Поликарбонатът има висока устойчивост на удар. Устойчив е на външни влияния  и не се влияе от атмосферните въздействия, тъй като има специален UV-защитен слой. РС запазва механичните и оптичните си свойства в температурните граници от –40 до +120°С. Благодарение на тези си качества, той се използва широко  при създаването на различни конструкции в много промишлени отрасли.

Поликарбонатите биват два вида:

Структурен/каналчест/камерен и плътен/моно.

В Туплекс може да намерите богато разнообразие от цветове на каналчестия поликарбонат. На склад се поддържа камерен поликарбонат в дебелина от 4 до 16 мм и размери на листите 2.10/6.00 м. При необходимост и желание от страна на клиента могат да бъдат доставени и следните размери: 2.10/7.00 м и 2.10/12.00 м. Плътният РС се предлага в дебелина от 2 до 10 мм, в три разновидности: прозрачен, опал и бронз. Размерите на листите са 2.05/3.05 м и 2.05/6.11 м за опаловия 3 мм вариант.

В Туплекс се  предлага и цялостната система за монтаж: закриващ поликарбонатен
профил „U", свързващ „H" поликарбонатен профил и свързващ алуминиев профил, капкоуловител „F" алуминиев профил. Всички профили са съобразени с дебелината на предлаганите поликарбонатни плоскости.

В днешно време навсякъде може да се срещнат козирки или навеси от този материал.

Можем да го срещнем на спирката и в метрото.

Без проблем можем да изградим сложна конструкция:

От него може също да се направи ограда, парапет или беседка за вилата. Напоследък  и покривите са доста често явление.

Поликарбоната има много предимства: малко тегло, голям температурен диапазон, има добри топло- и шумоизолационни качества и не на последно място трябва да поставим предимството му, че монтирането му се извършва без използване на товароподемна техника. Всички тези качества го правят лесно приложим в изграждане на масивни поддържащи конструкции.

Клетъчният/каналчест поликарбонат все по често се използва  в селското стопанство за изграждане на парници, остъкляване на зимни градини, топли връзки, капандури, тераси, басейни, покривни конструкции за бензиностанции и за газостанции.

Поликарбонатът се огъва доста лесно като запазва всичките си якостни характеристики. Гъвкавостта на листовете ги прави идеален материал за покриване на повърхности със сложна геометрична форма. Благодарение на еластичните връзки поликарбонатът се поддава на огъване дори в студено състояние като това не влияе на здравината на листа. Всяка дебелина на панелите се характеризира с определен минимален радиус на огъване.

Това е многофункционален материал.

Плътният/монолитен поликарбонат навлиза все повече в различни отрасли на строителството и машиностроенето. Използва се за изграждане на светлопропускливи конструкции. Все по-често се използва в рекламните конструкции. Идеален е за непробиваеми за куршуми защитни заграждения и каски за мотористи и скиори.

Поликарбонатът е пожаробезопасен материал, който спира разпространението на пожара. При изгаряне, горенето не е съпроводено с отделяне на вредни вещества, както е при други видове пластмаси, т. е. той е екологично безопасен.