Какво е ПВЦ и ПВЦ плоскости и приложението му около нас

Поливинилхлоридът, за кратко наричан ПВЦ/PVC/, е вид полимер, който при производството му се смесва с различни пластификатори, стабилизатори, пълнители, пигменти, пенители и др, които дават различните характеристики на крайния материал.

Без дори да се замисляме той е навсякъде около нас. Огледайте се и ще видите колко много неща са произведени от ПВЦ и ни заобикалят.

Множеството от табели в магазините са изработени от разпенено ПВЦ. Всяка от тях носи върху себе си рекламно послание, предупреждение или просто ни обяснява разни неща.

У дома, ПВЦ то най-често се среща под формата на дограма, преградни стени, тръбите на водопроводната система, електро и кабелни кутии. Мебелите за баня, които се изработват по индивидуални проекти и красят нашите бани, също се изработват от разпенено ПВЦ.

Разпененото PVC е част от голямото семейство на ПВЦ плоскостите. Материалът е известен още като форекс, коматекс и лайтекс от търговските имена на големите производители на този материал – FOREX, KOMATEX, LighTEX.

Плоскостите от разпенено ПВЦ (PVC) са леки и лесни за обработка и затова са предпочитан материал. Те са устойчиви на вода, киселини, основи и външни влияния. ПВЦ плоскостите са трудно запалими и имат ниска звуко и термопроводимост, могат да се боядисват. Не е необходима допълнителна обработка на повърхността, за да се принтира върху тях. Лесно се режат, лепят, пробиват, формоват и фолират.

Цялото това разнообразие от цветове и характеристики дава възможност за много широко приложение в Рекламата - указателни табели, гърбове и бордове на обемни букви, знаци.

Тези знаци са изработени от разпенено ПВЦ от 3 до 5 мм в зависимост от големината на табелата. Директният печат върху полскостите дава възможност за поръчка на единични бройки и индивидуалност в размерите и проектите.

Цветните ПВЦ-та са голямо удобство при изработването на обемни букви, тъй като спестяват допълнителните обработки необходими за боядисване на буквите. За да постиганете определена дебелина различна от предлаганата (например в Туплекс 3, 5 и 6 мм), може да слепите нужното количество плочи до достигане на желаната дебелина. След това се изрязват на фреза и монтажът на буквите се осъществява посредством дистанционери към стената.

Директният печат върху разпенено ПВЦ в съчетание с метална конструкция е примамлив и евтин вариант за обозначение на даден строителен обект или текущ проект.

Добре е да знаем: ПВЦ-то е стабилно на външни условия, но има ограничена устойчивост на UV лъчи! Има ниски нива на поглъщане на вода, устойчиво е на корозия и химикали, ниско топлоотдаване, негоримо е. Затова при монтаж е добре да сме осведомени по следните точки:Да познаваме мястото/до колкото това е възможно/ на което ще бъде монтирана табелатаВисочината на която ще се монтираВремето за което ще се ползва

Тези параметрти са една малка част от важните елементи, които ще бъдат определящи при избора на вида на материала. Трябва да знаем, че при места, които се огряват дълго време от слънчевите лъчи и имат голяма температурна разлика през деня, има вероятност разпененото ПВЦ да се деформира и да наруши естетическия вид на рекламата. За да се избегне този нежелан ефект, разпененото ПВЦ може да бъде заменено с друг материал от семейството на ПВЦ-тата, а именно с твърдо - индустриално ПВЦ или сандвич ПВЦ /твърдо-разпенено-твърдо/. В Туплекс се предлагат в дебелини от 0.9, 1.5, 2, 3 и 4 мм прозрачно, бяло и сиво. А сандвич панела се предлага в дебелина от 10 и 19 мм. Големите тиражи налагат използването на ситопечата като технология, за да се намали себестойността на продукта. Знаците по Здраве и безопасност, пожаробезопасност се изработват на този принцип. Те се монтират лесно с помощта на двойнозапепваща лента на необходимите за това места.

Разпененото ПВЦ е лесно за рязане на всички видове рутери/фрези. С помощта на малко фантазия и директен печат могат да се изработят чудесни пъзели и сглобяеми играчки, леки и удобни за игра в единични или големи тиражи.